THE JOURNAL FOR THE SOCIETY OF GARDEN DESIGNERS

Project: Sloping city garden

Corten steel feature panels and step risers help manage the level changes, and are softened by Verbena, yew and Hakonechloa. Photo: Marianne Majerus


Sara Jane Rothwell transformed a steep slope into a stylish and functional family garden


When Sara Jane Rothwell MSGD was called to consult on a new project on a corner site in north London in 2015, she found herself looking at a very large hole in the ground. “The client was having a basement extension constructed, and really all you could see was mud.”

The garden wrapped round the house on three sides and sloped significantly from front boundary to back. It was this change in level that the client was exploiting by cutting a basement extension across the back of the house. “This meant that the patio opening off the main living space, although apparently at ground level, was effectively a roof terrace. The challenge of the design was to incorporate this into a sensible design solution for the rest of the sloping site.”


Sara Jane Rothwell MSGD


There were also several mature trees with preservation orders that restricted Rothwell’s scope for regrading levels still further. Fortunately the clients were not as difficult to manage as their garden. “We quickly established a good rapport, and they gave me an open brief. They did insist on a larger lawn than I would have chosen, with a trampoline sunk into one corner, and asked for a few flowers for picking at the front of the house, safely away from their children’s footballs. But generally they were interested to see what ideas I came up with.”


A mature magnolia tree was left in place beside the new house. Photo: Marianne Majerus


This mature Acer palmatum screens the office from the street. Photo: Marianne Majerus


Successful solution

Rothwell’s solution was a bold design making a virtue of necessity. Wide turf steps edged in Corten steel turn the front garden slope into a sculptural landform with a contemporary aesthetic that complements the white walls and plate-glass windows of the house. The clients’ study looks along these steps to the side boundary, where Rothwell has installed three Corten panels, which do double-duty as a focal point from the house, and a screen from the curious gaze of passers-by in the street outside.


The patio is built over a basement extension. Photo: Marianne Majerus


“We also planted a mature Acer palmatum outside the office window to the front of the house, when the client realised that people walking past their gate could stare straight in from the street.” Although it was added from necessity, the acer has been an aesthetic success. “The colour of its leaves perfectly echoes the colour of the Corten step risers, and uplighters throw the most amazing shadows onto the white walls at night.”

There is more Corten on the rear boundary, worked into a sculptural panel designed by Rothwell and brilliantly executed by contractor Clinton Wootten. “It was a complicated job because it combined steel, wood and LED rope lights to enhance certain sections, but Clinton did a fantastic job. He also came up with a great way of building the turf steps to minimise the amount of concrete we had to use,” she explains. “He started by retaining the steps with 4x2 timbers, which he pegged and concreted into the ground. Then he glued on the Corten using CT1 adhesive, and welded on L-shaped brackets at 1m intervals, which were also attached to the timber. The Corten finished 5cm above the timber, and it was a very effective technique.”


At the rear of the house, the dining area wall retains the upper lawn with trampoline. Photo: Marianne Majerus


Easy, informal planting

Excavated topsoil was used to form a series of sinuous mounds that run up the side of the garden and also screen the sunken trampoline on the top lawn. “The only mound we reinforced with landscaping membrane was the one by the trampoline, which we knew the children would scramble over all the time.” The other berms were informally shaped and planted with ornamental grasses, predominantly Anemanthele.


The front garden borders are more floriferous, with salvia, lavender and penstemons. Photo: Marianne Majerus


In fact, ornamental grasses are used extensively around the garden. “The clients wanted relatively low-maintenance planting, so we kept it simple with lots of grasses and swathes of persicaria, penstemons, hardy geraniums and rosemary.

“We went a bit more flowery at the front,” Rothwell explains, “with roses worked into the long borders that run the width of the site. The clients tend to enter the garden from the driveway on the front-right corner of the garden, so they regularly take a section of this long walk on their way to the front door. We had intended to put a striking piece of sculpture to act as a focal point at the end of this 30m-long double border, but unfortunately they didn’t have funds for a significant piece – however the overall effect is still very pleasing.”


The rear boundary is a sculptural panel of steel and wood with LED lights inset. Photo: Marianne Majerus


The change of level at the rear of the house was rationalised with broad, shallow steps and a cantilevered dining bench against a section of retaining wall, where the clients take as many al fresco meals as the weather will allow.

“I got the impression the garden was always a bit of a problem before,” says Rothwell. “It has been really satisfying to see just how much they use and enjoy it now.”


Project profile

Designer: Sara Jane Rothwell MSGD www.londongardendesigner.com

Contractor: Clinton Wootten info@woottenlandscaping.com

Metal fabrication: AJ Marshall www.ajmarshall.com

Plants: Orchard Dene www.orcharddene.co.uk

The Palm Centre www.palmcentre.co.uk

Deepdale Trees www.deepdale-trees.co.uk

Readyhedge www.readyhedgeltd.com

Paving: Contemporary grey sawn sandstone by London Stone www.londonstone.co.uk

Woodwork: Ipe timber from Southgate Timber www.southgatetimber.co.uk